Mi a mediáció, és mitől működik?


Helyszín

Egyszülős Központ

1085 Budapest, Üllői út 30


Időpontfoglalás

Jelenleg nem lehet időpontot foglalni.

Programinformációk

Vitarendezés külső segítséggel - Mi a mediáció, és mitől működik? | 2019. április 4. (csütörtök) 17:30

Előadó: Török Judit mediátor, coach, pedagógiai tanácsadó 
 
Török Judit

 

 

Judit pályafutását pedagógusként kezdte, 25 évnyi alternatív pedagógiai gyakorlat van mögötte. Az utóbbi években a támogatói technikákban szerzett tapasztalatot. Jelenleg mediátorként és coachként dolgozik. Ez utóbbi területen szívesen vállalja kamaszok és szülők támogatását, valamint oktatási intézmények, vállalkozások szereplőit is fejleszti vezetői készségeikben, kommunikációs stílusban, közösségépítésben, csapatkohézió, motiválás témákban. A vitarendezésben, konfliktus kezelésben mediátorként működik közre abban, hogy hidakat építsen a felek között. Gyakran hívják iskolai közösségekhez trénerként, ahol a vitakultúra, kommunikáció területén segíti a csoport tagjait. Két felnőtt fiú anyukája, kedveli a zenét, amikor csak teheti, énekel és ékszereket készít. 

 
 
 
 
 
 
 
Program:
"Egy ismeretlen elé vinni a vitánkat? Igen, a mediáció valami ilyesmit jelent, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek többségében ez megoldáshoz vezet. A mediációs ülés során a vitában álló felek egy független harmadik fél, a mediátor jelenlétében folytatnak párbeszédet, és az ő irányításával jutnak el a konfliktushelyzet megoldásához. Legnagyobb előnye, hogy a felek a saját életükre vonatkozó döntéseket maguk hozzák meg, de az is fontos pozitívum, hogy az eljárás gyorsabb és olcsóbb, mint a pereskedés. Eredményesen alkalmazható családi vagy párkapcsolati konfliktusokban, válás során, üzleti vitákban, de munkahelyi, iskolai, lakóközösségi konfliktusokban is.
 
A mediációs eljárás a konfliktusrendezés egyre ismertebb eszközévé válik. Sokan azonban csak töredék-információkat hallanak  a folyamatról, így rendszerint a következő kérdések merülnek fel bennük:

- Hogyan mernénk beszélni a legbensőbb dolgainkról egy ismeretlen előtt?
- A mediátor nem árul el bizalmas információkat a másik félnek, vagy az ügy külső szereplőinek?
- Miért tudnánk egy idegen előtt eredményesebben beszélgetni, vagy mást és többet mondani egymásnak, mint eddig?
- Miért tudnánk itt valami olyan megoldást kitalálni, ami eddig nem jutott eszünkbe? A mediátor ötleteket is ad?
- Ha nem születik kötelező erejű szerződés a folyamat végén, akkor miért tartaná be a másik a megállapodásunkat?
- Szeretném kipróbálni a mediációt, de hogyan válasszak mediátort?
 
Török Judit mediátor előadásában beavat a mediációs folyamat részleteibe és a fenti kérdéseket is megválaszolja. Azt is megtudhatjuk tőle, milyen ügyekben érdemes igénybe venni mediátor segítségét, és mi az oka annak, hogy a mediáció az esetek többségében működik."
 
Kinek ajánljuk?
Várjuk mindazokat, akik úgy érzik, feloldhatalan konfliktusban állnak valakivel (párkapcsolatukban, családtagjaikkal, válásuk során, az iskolában, a munkahelyükön, üzleti ügyekben stb.), és emiatt a konfliktus miatt az adott élethelyzetben nem tudnak továbblépni. Az előadás támpontokat nyújthat azoknak, akik úgy gondolják, segítséggel eredményesebben jutnának előre, de még bizonytalanok abban, hogy a mediáció-e az az eszköz, amely megoldást hozhat az ügyükben. Programunk segíthet ennek eldöntésében, és abban is, hogyan válasszunk mediátort.  
 
Program hossza: 2019. április 4. (csütörtök) 17:30 - 18:30 
 
Az előadás ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítunk, ilyen jellegű igényedet kérjük jelezd Németh Dorka játszóházvezetőnek!
 
fotó: https://mindsetpszichologia.hu