Leválás Klub


Helyszín

Egyszülős Központ

1085 Budapest, Üllői út 30.


Időpontfoglalás

Programinformációk

Leválás Klub | havonta az Egyszülős Központban

"Engedd el őket és találj magadra - leválás gyermekeinkről" (Verena Kast)
 
Vezeti: Köves Béláné Anna, mentálhigiénés szakember.

Árak:

Egyszülős Kártya nélkül: 2000 Ft

Egyszülős Kártyával: ingyenes

Köves Béláné Anna

 

 

Tanult szakmám külkereskedő, fordító. Két fiamat, akik ma már felnőttek, óvodás koruk óta elváltként, egyedül neveltem. Úgy éreztem, ezt mindvégig igen nagy odaadással végeztem, melynek során magammal foglalkozni alig maradt időm energiám, s talán fel sem merült bennem ez az igény akkor. Később, távolodásukat érzékelve nehezen kezeltem a helyzetet, majd elköltözésükkel óriási hiány és csalódás volt bennem. Szerettem volna nemcsak megérteni ezt a folyamatot, de érzelmileg is képessé válni a leválás kezelésére, amire egyáltalán nem voltam felkészülve. Elkezdtem ilyen irányú képzésekre, előadásokra járni, olvasni a témáról.

 

 

Alapvetően ez a motiváció vezetett ahhoz, hogy 60 éves koromban jelentkeztem a Károli Gáspár Egyetem Mentálhigiénés segítő szakember képzésére. Diplomamunkám témájául is választottam: "Saját utak - A felnövő gyermek leválása - Önsegítő csoport gyermeküket egyedül nevelő szülők számára." Olyan egyedülálló szülők vettek részt a csoportban, akik a leválással kapcsolatos gondjaikat szívesen osztották meg hasonló helyzetben lévőkkel. A zárt csoport biztonságos légkörében könnyebb volt beszélni a szülő-gyermek kapcsolat elkerülhetetlen, de sokszor igen nehezen kezelhető helyzeteiről, az általában tabuként kezelt és elhallgatott negatív érzelmekről. Tanulságos és felszabadító volt látni a csoportfolyamat végére létrejött változásokat.
Saját életem igen sokat változott, kiteljesedett. Helye van benne a gyerekeknek - amennyire ők azt igénylik, ám felfedeztem az előttem álló lehetőségeket is mind a sportban, mind a szórakozásban, egyáltalán: a saját utamon.

Program:
A felnövő gyerek és az idősödő szülő kapcsolata igen sok konfliktus helyzetet hordozhat magában, hisz a serdülők önállósodási igénye természetes, a szülők viszont általában ragaszkodnak korábbi meghatározó szerepükhöz. Az egyszülős családtípus velejárója, hogy a gyermeket nevelő szülő ezzel a problémával gyakran magára van utalva. Hogyan lehet elérni, hogy ez sem a gyereket, sem a szülőket ne terhelje meg a kelleténél jobban?
 
Kinek ajánljuk?
Ha érdekel a téma és érintett vagy benne, látogass el "Leválófélben" témájú klubfoglalkozásainkra. Nem ígérünk terápiát és megoldásokat, de ígérünk meghitt beszélgetési lehetőséget hasonló helyzetben lévőkkel, az őszi Saját utak - Leválás csoport egy-egy résztvevőjével, a témában érintett és jártas mentálhigiénés szakemberrel. S talán kezdetnek ennyi is elég a változáshoz...
 
Program hossza:
Minden hónap első csütörtök, délután 16.30 - 19.00 | Első időpont: 2019. március 7. 16:30

További időpontok:
2019. április 4. (csütörtök) 16:30 – 19:00
2019. május 2. (csütörtök) 16:30 – 19:00
2019. június 6. (csütörtök) 16:30 – 19:00
 
fotó: https://www.killyourdarlings.com.au