Digitális családi felfedezések


Helyszín

Egyszülős Központ

1085 Budapest, Üllői út 30.


Időpontfoglalás

Jelenleg nem lehet időpontot foglalni.

Programinformációk

Digitális családi felfedezések| 2019. február 23. (szombat) 10:00 - 16:00
 
Programok:
Készségfejlesztő konstrukciós építőjátékok (Abacusan)
Abacusan

 

 

Havi rendszerességgel rendezünk tematikus családi napokat, amelyeken több korosztály számára érdekes, tartalmas, szórakoztató interaktív foglalkozások biztosítják a családok minőségi közös időtöltését. A tematikus napok középpontjában mindig a STEAM egy-egy területe – pl. logikai játékok, konstrukciós feladatok, robotika, egyszerű és mindennapi fizika, kémia – állnak.

 
 
Tai Chi egyedülálló szülőknek, gyerekekkel (Bán Lilla filmrendező)
Bán Lilla, kétszeres Tai Chi-világbajnok
Egyedülálló szülőként nap mint nap átéljük, hogy mennyire embertelenül sokat vár el a világ tőlünk. Reggel elindítjuk a gyerekeket bölcsibe, oviba, suliba, napközben dolgozunk, csinosnak, kedvesnek, energikusnak kell lennünk. Délután rohanás a gyerekekért, házi feladat, játék, és még legyünk nyugodtak, kedvesek, szeretetteljesek... A percek, másodpercek élükre vannak állítva, betegnek lenni sincs idő, mégis ki kell fizetni a lakbért, a szakköröket, enni kell és ruhát venni..., miközben, hmm, a környezetünk lehetne segítőkészebb... és még sorolhatnánk.
 
 
Mi a megoldás? Ebben a rendkívüli feszültséget okozó élethelyzetben kicsit szuperanyákká és -apákká kell válnunk. A saját lelki nyugalmunk, egészségünk és gyermekeink jelene és jövője függ attól, hogy mennyire tudunk minden területen megfelelni, és szeretettel támogatni őket.
 
 
A műhelymunka során azt tanuljuk meg, hogy napi 0 perc ráfordítással (mert az idő ugye nagyon fontos tényező nekünk) hogy tudunk megnyugodni még a legstresszesebb helyzetben is. Hogy mit tegyünk, ha iszonyatosan fáradtak vagyunk. Ha a gyerekünk neadjisten felhúz minket, és szeretnénk a lehető legnyugodtabban kezelni ezt a helyzetet.
A Tai Chi, egy kínai mozgásos meditáció sokat segíthet ebben. A Tai Chi gyakorlatok egy olyan verziójával ismerkedünk majd meg, amik leginkább erőteljes légzőgyakorlatokból állnak, melyeket akár munka, séta, fürdés közben is alkalmazhatunk.
A gyakorlatokat bárki végezheti, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül.
Szeretettel várjuk a gyerekeket is - együtt még jobb gyakorolni!
 
A műhelymunkát vezeti: Bán Lilla, kétszeres Tai Chi-világbajnok, filmrendező, egyedülálló édesanya és két kislánya, Dia és Eszter
 
Művészeti - matematikai játékok (Élményműhely)
Szabó Ildikóval, az ÉlményMűhely pedagógiai koordinátorával és Somosi Ilona ének-zene tanárral
 
ÉPÍTSÜK FEL EGYÜTT A KREATIVITÁS ÉS KÖZÖSSÉG TORNYÁT!
 
Warka víztornyok
A különleges szépségű Warka víztornyokat Arturo Vittori, olasz építész mutatta be a Velencei Biennálén, azóta Etiópiában használják őket ivóvíz kondenzálására. Az ÉlményMűhely óriás 4Dframe készletének segítségével, valamint a program résztvevőinek bevonásával elkészítjük a torony óriásmodelljét. Az óriásmodell mintájára bárki a konstrukció kisméretű modelljét is elkészítheti, miközben a „víz-szüretelés” geometriájával is megismerkedhet, és a tiszta ivóvíz megőrzésével kapcsolatos tudását is bővítheti. Az ÉlményMűhely eseményén víz helyett kreativitást, közösségi élményeket, illetve a biztonságos internethasználattal kapcsolatos jó gyakorlatokat fogunk szüretelni a torony segítségével!
 
 
 
 
 
Ezt rakd össze az ÉlményMűhellyel: 4Dframe, Itsphun, Lux, Jomili és Jovo!
4Dframe, Itsphun, Lux, Jomili és Jovo

 

Az ÉlményMűhely legújabb eszközei a térbeli szimmetriák játékos felfedezésében, és az egyéni fantázia szabad kibontakoztatásában is fantasztikus lehetőségeket kínálnak. Gyere és próbáld ki a koreai 4Dframe modellező eszközt New York-i Matematikai Múzeum sztárkészletét az ITSPHUN-t!


További információ: http://www.elmenymuhely.hu
 
 
 
 
 
 
Digitális védettségi teszt (Új Nemzedék Központ)
Új Nemzedék Központ

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett a fiatalok digitális védelme érdekében. A program célja, hogy a fiatalok tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat, mindemellett segítséget nyújtson tanáraik és szüleik számára is az online térben való eligazodáshoz. 

 

 

 

Kutatások bizonyítják, hogy a fiatalok azok, akik a legjobban sebezhetők az online térben, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket – vagy nem ismerik azokat –, amelyekkel védettebbé válhatnának. Erre kínál megoldást a nemrégiben bemutatott Digitális Immunerősítő Csomag, amely digitális védelmet ún. „digitális bukósisakot” ad a fiatalok számára a kiberbűnözők támadásai, az adatlopások és internetes csalások ellen, erősítve ezzel digitális immunrendszerüket, azaz védekező képességüket. Mindemellett kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a szülők is felkészüljenek, ha a gyermekeik kérdéseket tesznek fel vagy segítséget kérnek a témában.

A program honlapján, a http://www.mydip.xyz/ oldalon mind a 116 javaslat megtalálható.

Az Digitális Immunerősítő Program standjánál az érdeklődők egy speciális, 11 részből álló online kérdőívet tölthetnek ki.  A teszt végén, a program egy úgynevezett Digitális Védelmi Indexet (DVI) generál. Amennyiben a DVI érték 90% feletti, akkor a résztvevő védettnek mondható. A tesztet eredményesen kitöltők apró, de hasznos ajándékot kapnak.”
 
Távirányítható robotok, gyümölcszongora, robotik (Fári János)
Fári János

 

"Nemrég egy határon túli magyar iskolában, a romániai Szamosújváron is megénekeltette, majd robotokkal "varázsolta" el a diákokat Fári János, kecskeméti informatikatanár. A pedagógus elhivatottan dolgozik az algoritmikus gondolkodást segítő oktatási megoldásokon,"Robotcsámborgás" nevű Facebook csoportjában lelkes pedagógusok, módszerek és robotok dolgoznak közösen és "repkednek" minél több helyre."

További információRobotcsámborgás
 
 
 
 
 
"Te mit csinálnál? Cyberbullying kártyajáték felnőtteknek és gyerekeknek" (TeleVele)
Vezeti: Borbély Dóra tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta jelölt
Borbély Dóra

 

Terápiás munkái mellett 2010 óta vesz részt a Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület (www.televele.hu) projektjeiben. Az Egyesület célja az, hogy már a kisgyermekkortól kezdve támogassa a digitális médiaműveltség, a tudatos médiahasználat és a kritikai gondolkodás kialakítását. A gyerekek médiaműveltségnek fejlesztését a szülőkkel való együttműködésben képzeljük el, és ugyanilyen fontosnak tartjuk a pedagógusképzést is.

 
 

 

 

Program:
A közösségi oldalak széleskörű elterjedésével nap mint nap találkozhatunk a cyberbullying – vagyis az online zaklatás jelenségével. Hogyan reagáljunk, ha valamelyik posztunk alatt provokatív beszólásokkal találkozunk? Mit csináljunk, ha az üzeneteink között váratlan, fenyegető tartalmakat is találunk? Mit tegyünk, ha azt látjuk, másokat bántanak a neten?

A Cyberbullying kártyajáték a Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület saját fejlesztésű játéka. Célja a közösségi oldalakon előforduló online zaklatás típusainak felismertetése és a lehetséges reakciómódok bemutatása.
Kinek ajánljuk?
A játékot minimum 5 fővel lehet játszani, 10 éves kortól várjuk a jelentkezőket, gyerekeket, felnőtteket, családokat.
A program hossza: A játék megbeszéléssel együtt 30 perces.
 
Lájkvadász társasjáték az internetbiztonságról (Fülöp Hajnalka)
Lájkvadász társasjáték

 

Fülöp Hajnalka, internetbiztonsági szakértő, oktató  és szakújságíró vagyok. Többek között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programja keretében dolgozom 10. éve, ahol oktatásokkal, tréningekkel, konferenciákkal hívjuk fel a figyelmet az internet tudatos használatára, az adatvédelemre is. Korábban 5 évig, 2014-2018-ig voltam a Modern Iskola köznevelési szakportál főszerkesztője, ahol pedagógiával kapcsolatos témákat dolgoztunk fel, a modern digitális világot a fókuszban tartva.
 

 

 

Vállalkozásom - www.HajnalON.com - keretében szülőknek, pedagógusoknak, gyerekeknek és minden más érdeklődőnek tartok képzéseket, előadást,  tréningeket, szaktanácsadást az internet, az okoseszközök hasznos és jó, mentális jóllétet segítő használata érdekében.
Mindemellett  öt gyermek boldog édesanyja vagyok,akik közül a két tizenéves fiamat egyedül nevelem három éve.

 

A Lájkvadász társasjáték, amivel a rendezvényre érkezem, a  a Safer Internet Program- SIP_  saját fejlesztése,  egy hangulatos és menő grafikájú vicces, könnyed táblás játék, aminek van nagyméretű, szőnyegszerű változata is. Egyszerre max.  8 játékos játszhatja. A szabály nagyon egyszerű mindenkinek, aki ismeri az Activity és a Gazdálkodj okosan! játékok menetét. Bizonyos mezőkön feladatkártyákat kell húzni, más mezőkön asszociációs kártyákat. Mindegyik kártyához egy vicces vagy elgondolkodtató történet kapcsolódik a netes ismerkedésről vagy az adatvédelemről  .Az nyer, aki leghamarabb végigjárja a pályáat vagy pedig összegyűjti a lájkokat, megküzdve a trollokkal és a veszélyhelyzetekkel.
Fejlesztő: Preszl Éva, SIP oktaó

 
 
Arcfestés kicsiknek és nagyoknak (Hornyák Evelin)
        
 
Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány „Kapcsolj ki” mobilmentes rendezvénysorozata az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.